Biologisch katoenen pyjama, wat is het verschil met een ‘gewoon’ katoenen pyjama?

Biologisch katoenen pyjama, wat is het verschil met een ‘gewoon’ katoenen pyjama?

Katoenen pyjama’s zijn zacht, stevig en voelen natuurlijk. Daarnaast absorbeert een katoenen pyjama veel vocht, waardoor het een ideale keuze is om in te slapen. Alleen wat is het verschil tussen gewoon katoen en biologisch katoen?

Hoe wordt gewoon, regulier katoen gemaakt?

Katoen komt van een plant, hieraan groeien kleine witte pluizige bolletjes. Wanneer deze bolletjes volgroeid zijn, worden deze geplukt. Dit kan met de hand of machinaal. Vervolgens wordt de draad gesponnen van deze bolletjes. Met deze katoenendraad wordt de katoenen pyjama gemaakt.

Klinkt super natuurlijk, kleding die is gemaakt van een plant.

Dat klopt ook. Echter bij regulier katoen wordt veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Voor een pyjama kan je uitgaan van 7 eetlepels bestrijdingsmiddelen en 2500 liter water. Hierdoor is regulier katoen, of gewoon katoen, belastend voor het milieu.

Daarnaast zorgt dit proces ervoor dat de katoenenvezel verzwakt is en hierdoor minder slijtvast.

Hoe wordt biologisch katoen gemaakt?

Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Daarnaast wordt het draad gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Hierdoor is de impact op het milieu een stuk lager.

De katoenplant die biologisch wordt geteeld, wordt op een natuurlijke manier beschermd tegen insecten.

Zo gebruiken sommige boeren vlinders als natuurlijk bescherming. Dit alles levert niet alleen voordelen op voor de boeren, de dieren en het milieu. Ook de kleding blijft sterker, doordat de vezel niet wordt verzakt door chemische processen. Waardoor je langer kunt genieten en het zachter en natuurlijker aanvoelt.

Pyjama’s van biologisch katoen, zoals Ride to the Moon pyjama’s, kan je herkennen aan labels als organic cotton, bio-cotton, biologisch katoen of ec-katoen.

Waarom zijn biologisch katoenen pyjama’s duurder?

Want ze hoeven minder gebruik te maken van chemische materialen, het proces verbruikt minder water en het verbruikt 62% minder energie dan conventioneel katoen. Waarom is een biologisch katoenen pyjama dan duurder? Aan de ene kant ontbreekt schaalvoordeel, doordat slechts 1% van de totale katoenmarkt uit biologisch katoen bestaat. Aan de andere kant, staan bedrijven te springen om er gebruik van te gaan maken, alleen is er ook een groot tekort in biologisch katoen. Door het te kort stijgen de inkoopprijzen van biologisch katoen.

Waarom stappen niet alle boeren over naar biologisch katoen?

Doordat biologisch katoen een andere werkwijze heeft, heeft een katoenboer twee a drie jaar nodig om over te stappen. Immers gaan de boeren bij biologisch katoen preventief te werk, omdat ze geen gebruik maken van chemische middelen. Dit houdt in dat ze gewassen inzetten om de bodem gezond te houden, kiezen voor natuurlijke bemesting en biodiversiteit. Echter vinden boeren het lastig om in te schatten of de bedrijven en uiteindelijk de consumenten bereid zijn een meerprijs te betalen. Doordat deze methode arbeidsintensiever is. Daarnaast is de vraag wat er gebeurt in de twee a drie jaar dat ze gaan overstappen, immers is het katoen dan nog niet biologisch. Welke prijs wil de producent betalen voor dit type katoen, ook wel In-conversion cotton genoemd.

Biologisch katoenen pyjama’s

Het is niet alleen beter voor het milieu. De structuur is vaak zacht en hoe fijn is dat voor een pyjama, wat je de hele nacht draagt. Het neemt beter vocht op wanneer je slaapt, hierdoor heb je minder last van zweten. Verder zit het vaak lekkerder en is het risico op eczeem en allergische een stuk lager.

Hierdoor is het grootste verschil de kwaliteit en het maakproces. En ja, alle pyjama's van Ride to the Moon zijn gemaakt van biologisch katoen. 

 

Terug naar blog